SAMEN WERKEN AAN BETER WERK

Terug naar overzicht

Verslag bijeenkomst Aan de slag met werkplezier

Ruim 110 vertegenwoordigers uit de zorg gingen op woensdag 16 en vrijdag 18 november met elkaar in gesprek over werkstress en werkplezier.

De bijeenkomsten vonden plaats bij Dimence Groep in Deventer en GGZ Delfland in Delft. In vier uur tijd maakten de deelnemers op interactieve wijze kennis met instrumenten, methodes en praktijkvoorbeelden om werkstress aan te pakken en het werkplezier te vergroten.

Actief aan de slag

De interesse en het enthousiasme voor het thema van de middagen was groot en dat bleek al snel tijdens de start van de bijeenkomst in een ronde langs de deelnemers. De één wilde vooral meer leren over de mogelijkheden om stress op de werkvloer aan te pakken, de ander wilde graag opgedane ervaringen met anderen delen. Eén ding hadden de deelnemers gemeenschappelijk: allemaal willen ze actief aan de slag met werkstress en werkplezier binnen hun eigen organisatie en binnen de zorgbranche.

Aanpak van stressfactoren

Keynote-spreker van de bijeenkomsten was Jac Christis, lector arbeidsorganiatie en –productiviteit aan de Hanzehogeschool Groningen. Christis adviseert om de oorzaak van een hoge werkdruk en werkstress niet bij individuele personen te leggen, maar op zoek te gaan naar middelen om de werkdruk te meten waardoor de feitelijke oorzaak achterhaald kan worden. Het door Christis ontwikkelde werkdrukinstrument kan daarbij helpen.

In gesprek

Vervolgens werd het gesprek over werkstress en werkplezier verder gevoerd in twee decentrale ronde tafel-sessies. Deelnemers gingen in kleine groepjes zelf aan de slag, met bijvoorbeeld het werkdrukinstrument van Christis en de Koerskaart. Ook stonden praktijkvoorbeelden centraal, bijvoorbeeld het project ‘Werken met plezier én goed presteren’ van GGZ Friesland.

Focus op wat energie geeft

Aan het einde van de middag werd teruggekeken op de verzamelde kennis en ervaring. De middag leek niet lang genoeg om alle aspecten te kunnen behandelen; de workshops smaakten naar meer.

 

Een terugkerende constatering was dat het essentieel is om tijdens het werk regelmatiger stil te staan bij wat energie geeft in het werk om zo het werkplezier te vergroten. Aandacht voor werkstressfactoren in het werk én vergroting van wat energie geeft bij medewerkers komt daarin als oplossingen naar voren. Voor de bijeenkomst is een inspiratiesheet ontwikkeld. Dat vindt u in de bijlage.

Week van de Werkstress

De bijeenkomsten vonden plaats als onderdeel van de Week van de Werkstress, waaraan meer dan 160 bedrijven deelnamen dit jaar.