SAMEN WERKEN AAN BETER WERK

Terug naar overzicht

Meer energie en werkplezier bij Arkin met Nrgize

Het ziekteverzuim in de geestelijke gezondheidszorg is groter dan in andere zorgbranches. In de arboklankbordgroep van GGZ Nederland zijn ervaringen en tips uitgewisseld over het vitaal houden van medewerkers om verzuim te voorkomen. Een van de mooie ervaringen kwam van Arkin, de grootste ggz-aanbieder in Amsterdam. Met Nrgize wordt volop ingezet op verzuimpreventie door medewerkers binnen én buiten werktijd positief te stimuleren.

 

In 2017 startte Arkin met Nrgize, een programma dat bijdraagt aan meer plezier op de werkvloer en moet zorgen voor werknemers die lekker in hun vel zitten. Aan de basis staat de visie van HR om vol in te zetten op ziekteverzuimpreventie. “Als uitgangspunt wilden we daarbij gezondheid en welzijn in de breedste zin des woords nemen”, vertelt Anny Hartstra, directeur Human Resources. “In de drukte van ons werk zijn we vaak vooral gefocust op negatieve zaken, we vergeten vaak de leuke dingen. Nrgize helpt om samen ook positieve ervaringen te delen. Dus we hebben het binnen Nrgize niet alleen over meer bewegen en gezonde voeding, maar ook over geluk, sociaal welbevinden en persoonlijke ontwikkeling.”
 


 

Zoveel mogelijk mensen bereiken

Het programma Nrgize biedt veel verschillende activiteiten door het jaar heen. Voor ieder wat wils, is hierbij de gedachte van Anny en haar team. “Het doel van deze gevarieerde jaarkalender is om zo veel mogelijk mensen binnen Arkin te bereiken.” En dat lijkt te lukken. Of het nu een beachvolleybaltoernooi is op het Amsterdamse strand, een stoelmassage, een meditatieworkshop, een gezamenlijke wandeling, een voetbaltoernooi voor de kinderen van de medewerkers, paardencoaching of schaatsen op De Coolste Baan van Nederland; het animo is elke keer groot. Medewerkers ontmoeten nieuwe collega’s die ze voorheen niet kenden. Er worden nieuwe contacten gelegd die ook prettig zijn voor de samenwerking op de werkvloer. “Het is zo fijn om in de hectiek van alledag gewoon iets gezelligs met elkaar te doen”, vertelt een van de deelnemers. Een ander zegt: “Mijn collega’s en ik genieten elke woensdag weer enorm van de yogalessen in het kader van Zomerfit en kunnen na een drukke werkdag altijd weer even ontspannen.”

 

Pop-up-gezondheidsplein

Afgelopen herfst zijn de medewerkers van Arkin verrast met een ‘gezondheidsplein’: een rondreizend plein met kraampjes waar mensen terecht konden om hun eigen gezondheid en welzijn te meten, adviezen te krijgen en zich even te ontspannen. Zo konden ze bijvoorbeeld hun bloeddruk laten meten, een stresstest maken, advies krijgen over de overgang of genieten van een stoelmassage.

Aandacht geven doet wonderen

Medewerkers zijn verrast dat er zoveel aandacht voor hen is. “Onze mensen zijn altijd begaan met een ander en vergeten soms voor zichzelf te zorgen”, vertelt Anny. “Ze ervaren nu dat er ook aandacht aan hen wordt gegeven en dat doet wonderen.” Voor komend jaar staat het gezondheidsplein opnieuw op de kalender.
 

Je collega in het zonnetje

In de Nrgize-projectgroep zitten naast HR- en projectmedewerkers ook collega’s vanuit verschillende zorgafdelingen. Zij komen zelf ook met initiatieven die zo veel mogelijk een plek krijgen op de activiteitenkalender. Ook komen er regelmatig leuke ideeën uit de ideeënbus. Zo is er recent een complimentencampagne georganiseerd waar collega’s elkaar konden voordragen voor een saunabon. Hier kwamen veel positieve reacties op en inspirerende verhalen uit. Dit zorgde voor trots in de organisatie. Anny: “Dit is typisch zo’n voorbeeld van een activiteit die weinig investering vraagt maar veel positieve energie en impact oplevert.”
 

 

Kleine investering, groot resultaat

In hoeverre de Nrgize -activiteiten het ziekteverzuimpercentage positief beïnvloeden, is nu nog niet te zeggen. Dat cijfer wordt grotendeels bepaald door het langdurig verzuim. Anny: “Wij zijn heel tevreden met de resultaten van het eerste jaar, we lezen veel enthousiaste reacties op intranet en op Yammer. Dit inspireert andere collega’s om ook mee te doen, we zien het animo dan ook per activiteit toenemen. Deze nieuwe energie in onze organisatie heeft ook invloed op ons klimaat, medewerkers ervaren dat er ook aandacht voor hen is.” Niet alleen Anny en haar team maar ook het bestuur is ervan overtuigd dat de preventieve werking van het programma een positieve invloed heeft op het ziekteverzuim. De Raad van Bestuur heeft daarom besloten om ook voor volgend jaar geld vrij te maken voor Nrgize.

 

Investeren in mensen betaalt zich terug

Anny raadt andere ggz-organisaties aan om ook energie in een initiatief als Nrgize te steken. “Adviseer je bestuur om niet al te zuinig te starten, de investering in je medewerkers vertaalt zich snel terug in positieve ervaringen en nieuwe energie.” Ze vervolgt: “Maar verwacht niet dat iedereen het programma gelijk omarmt. Door meerdere activiteiten op te tuigen, bereik je meer mensen en ontstaat het enthousiasme vanzelf.” Bij Arkin gaan ze ondertussen volop verder met Nrgize: De ‘Bye-bye-winterdipweken’ zijn gestart; de animo voor de Bounz-trampolines en de lentewandeling is groot. Volop energie in aantocht dus!