‘Hoe(zo) eigen regie?’
Het is een jaar geleden dat Vernet is gestart met het onderzoek ‘meer eigen regie werknemers’. Dat onderzoek leidde tot de geboorte van het boek ‘Hoe(zo) eigen regie’? In dit boek zijn de eerlijke verhalen opgeschreven van zorgmedewerkers die vertellen hoe zij omgaan met hun inzetbaarheid en in hoeverre eigen regie daarin een rol speelt.
De titel geeft de inhoud al een beetje weer: er is een groep die weinig eigen regie ervaart of neemt, én er is een groep die meer regie zou willen nemen maar is onzeker over hoe dat te doen. Die laatste groep is vooral interessant voor werkgevers. Hoe dat allemaal precies in elkaar zit lees je in het boek.
Medewerkers zonder verzuim
Vaak gaat er meer aandacht naar verzuimende werknemers. Maar in de hectiek van een druk werkschema is het juist zo belangrijk om de werknemers zonder verzuim niet uit het oog verliezen. Een paar minuten kan al genoeg zijn. Gewoon even vragen hoe het gaat. Teamleden kunnen zich enorm gesteund voelen als er even aandacht is voor hun zware taken. En deze aandacht kan bepalend zijn voor de cultuur binnen een organisatie, wat vaak heel helder tot uiting komt in het aantal ziekmeldingen.
Goede ideeën komen bovendien niet alleen van hoog uit de organisatie. In overleg met werknemers ontstaan er vaak oplossingen, aanpassingen en mogelijkheden. Misschien kan er geschoven worden met uren of zijn er oplossingen te vinden buiten de muren van de eigen afdeling.
Tip uit het werkveld
Je kunt werknemers die nog nooit ziek zijn geweest een podium geven door ook te vragen naar hun verhaal. Wat doen ze om ziek zijn te voorkomen? Zo geef je deze groep aandacht en een podium en draag je zorg voor het verspreiden van waardevolle kennis.