SAMEN WERKEN AAN BETER WERK

Terug naar overzicht

GGZ Friesland introduceert eerste hulp bij psychische nood

GGZ Friesland wil zoveel mogelijk mensen leren eerste hulp bij psychische nood te bieden. Twaalf trainers gaan cursussen aanbieden.

 

Eerste Hulp Bij Ongelukken (EHBO) is algemeen ingeburgerd, maar eerste hulp bij psychische nood is nog erg onbekend. GGZ Friesland wil daar verandering in brengen en biedt in het hele Noorden de cursus Mental Health First Aid (MHFA) aan.

Noodsignalen

De trainers van GGZ Friesland leiden cursisten in vier dagdelen op in het herkennen van signalen van psychische nood. Het gaat dan om depressie, angst- en paniekstoornissen, psychoses en middelengebruik. ,,We geven handreikingen hoe je moet handelen. Als een collega somber is, dan benader je die en schat je in of er sprake van een crisis is. Het begint met contact maken en luisteren”, leggen de trainers Iris ten Wolde, Diny de Haan en Joke Koning uit.

Als de nood hoog, is moet je professionals inschakelen. En als je iemand bij een brug ziet staan en je vertrouwt het niet, moet je natuurlijk 112 bellen.

 

De eerste honderdvijftig cursisten zijn vorig jaar al opgeleid door MHFA Nederland. Het ging om medewerkers van de ggz, het Leger des Heils en de politie, maar ook gewone burgers. Iedereen kan de cursus volgen. De ggz-trainers vinden dat eigenlijk elk bedrijf een MHFA’er in dienst zou moeten hebben, zoals er nu ook EHBO’ers op de werkvloer rondlopen. De cursus kost 275 euro, maar scheelt op langere termijn enorm in de zorgkosten, is de overtuiging van de trainers.

Als je psychische problemen vroeg signaleert zijn de mensen vatbaarder voor een gesprek. Hoe groter de psychische problemen, hoe intensiever de behandeling.

 

Er verblijven volgens De Haan en Koning heel wat kinderen op de gesloten afdeling van de ggz die nooit opgenomen hadden hoeven worden als hun psychische problemen eerder waren waargenomen. Voor het herkennen van psychische nood bij kinderen is een aangepaste cursus. “Dan moet je ook letten op eetstoornissen en zelfbeschadiging. Als een kind in de zomer altijd lange mouwen draagt, kan er sprake zijn van automutilatie. Spijbelgedrag is ook een signaal.”

‘Vier op de tien Nederlanders krijgen zelf psychische problemen’

De Haan en Ten Wolde geven aan dat vier op de tien Nederlanders op een moment in hun leven zelf psychische problemen krijgen. Per jaar wordt een kwart van de Nederlanders zelf geconfronteerd met bijvoorbeeld een depressie of, het meest voorkomend, een angststoornis als pleinvrees of sociale fobie.

Dat geeft het belang van meer kennis hierover aan.

Ten Wolde heeft een patiënt gehad die nooit rouwverwerking heeft gehad na het overlijden van zijn moeder. “Niemand had ooit gezien hoeveel verdriet hij daarover had. Hij wist niet dat hij daarmee naar de huisarts kon stappen, is aan de drank geraakt en heeft uiteindelijk in een dronken bui iemand doodgeslagen. Als hij eerder in beeld was bij de hulpverlening, had het zo ver nooit hoeven komen.”

 

Verzekering

De cursus is ontwikkeld in Australië en drie jaar geleden door GGZ Eindhoven in Nederland geïntroduceerd. GGZ Friesland gaat de cursus aanbieden in de drie noordelijke provincies. Er zijn zeven gecertificeerde trainers in dienst en er worden nog eens vijf medewerkers opgeleid tot trainer. Vanaf woensdag begint GGZ Friesland zelf met het geven van cursussen. GGZ Friesland hoopt dat zorgverzekeraars de cursuskosten deels opnemen in het aanvullend pakket. ,,Dat kan de drempel verlagen. Daarover zijn we in gesprek met de zorgverzekeraars.”