SAMEN WERKEN AAN BETER WERK

Terug naar overzicht

Eleos oogst succes met eerste editie van de Eleosrun

Fietsen, wandelen, skeeleren of hardlopen. Tijdens de Eleosrun maakte het niet uit hóe je van A naar B kwam, als je maar in beweging was. Met dit initiatief zet Eleos zich in om medewerkers te stimuleren actief bezig te zijn met de thema’s gezondheid en sportiviteit. “Veel collega’s hebben er echt voor getraind om een uitdagend doel te behalen”, aldus medeorganisator Evelien Krijtenburg.

 

Het concept van de Eleosrun is simpel: medewerkers trekken in één dag al fietsend, wandelend, hardlopend of skeelerend van Eleos’ meest noordelijk (Groningen) of zuidelijk (Goes) gelegen vestiging naar de finish in Bosch en Duin. Op de route kan iedereen, vanuit iedere vestiging aanhaken. Dé manier voor Eleos om vitaliteit en gezond gedrag te stimuleren. De eerste aanzet voor de run ontstond tijdens landelijke ‘P&O en OR-dag 2017’ van O&O-fonds GGZ. “We wonnen die dag zelfs een prijs met het idee. Toen waren we meteen overtuigd: dit moeten we gaan uitvoeren”, vertelt Evelien. Met behulp van de Implementatieondersteuning van O&O-fonds GGZ is de Eleosrun vervolgens in praktijk gebracht.

 

Uitdagingen stellen

In oktober 2017 was het zover: de eerste editie van de Eleosrun was een feit. Deelnemers kozen vooraf zelf welke afstand hij of zij aflegde en op welke manier. Evelien: “Ik heb zelf 10 mijl hardgelopen. Een groepje collega’s heeft 15 kilometer gewandeld, anderen hebben 30 kilometer gefietst. Eén collega is zelfs op de fiets van Goes naar Bosch en Duin gereden!” Niemand deed ‘zomaar even’ mee, vertelt Evelien. “Veel medewerkers stelden zichzelf voor een uitdaging, die kozen net een langere afstand dan ze normaal zouden afleggen.”

“We willen iedereen laten bewegen”

Een beetje pech hadden de organisatoren en deelnemers wel. Evelien: “Het heeft de hele dag geregend. Zodra je een voet buiten de deur zette, was je doorweekt. Maar dat heeft ook iets extra’s gebracht. De saamhorigheid was enorm. Het is heel stoer dat iedereen toch zo’n afstand heeft afgelegd in dat verschrikkelijke weer.”

 

“De ervaring was uniek”

Evelien vervolgt: “Over het algemeen waren de reacties van de collega’s heel positief. En weet je wat ook leuk is? Tijdens de run leer je je collega’s van een andere kant kennen. Je bent toch samen uren aan het wandelen of fietsen, je praat eens over andere zaken. Het moment dat we uiteindelijk samen kwamen in Bosch en Duin was helemaal mooi: iedereen werd met applaus onthaald. Die ervaring was uniek.” Daarna volgde nog een gezonde barbecue, om de dag collectief af te sluiten. “Dat was een extra verrassing: je kunt dus gezónd barbecueën!”

Niet het enige initiatief

Gezondheid en vitaliteit staan bij Eleos steeds nadrukkelijker op de kaart. Evelien: “Je bent tijdens de Eleosrun in beweging, op een gezonde manier. Daar zou overal veel meer aandacht voor moeten zijn. Maar de run staat niet op zich als project, daaromheen hebben we bijvoorbeeld artikelen gedeeld over waarom het gezond is om te bewegen. Trainingsschema’s zijn van collega naar collega gegaan. We hebben de cursus ‘Regie op je energie’ volop onder de aandacht gebracht. En we zijn druk bezig om aandacht te geven aan werkstress en verzuimbeleid.”

 

Dat werpt z’n vruchten af, merkt Evelien: “In Assen hebben medewerkers samen met cliënten een mini-Eleosrun afgelegd, enkele deelnemers willen gaan trainen om tijdens de volgende editie 40 km te wandelen en veel collega’s hebben ontdekt hoe fijn het is om te bewegen. Dat is ons doel: iedereen laten bewegen.”