SAMEN WERKEN AAN BETER WERK

Terug naar overzicht

AZW 2.0: ideeën voor beleidsrijk onderzoek

 

Intensivering van onderlinge kennisdeling en inspiratie voor beleidsrijk onderzoek. Dat waren de belangrijkste uitkomsten van de kick-off van AZW 2.0, het onderzoeksprogramma Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn.

 

Ruim 40 bestuurders, fondsmanagers en projectleiders waren op 5 februari 2019 aanwezig in het Spoorwegmuseum in Utrecht. Zij kregen uitleg over het gebruik van het nieuwe dashboard Statline van CBS en de fondsen deelden inspirerende voorbeelden.

 

Inspiratietafels delen goede voorbeelden

Bij de inspiratietafels konden de aanwezigen direct hun kennis en ervaring delen over bijvoorbeeld  duurzame inzetbaarheid, personele tekorten en generatiebeleid. O&O-fonds GGZ verzorgde tijdens deze bijeenkomst een inspiratietafel over aantrekkelijk werkgeverschap.

 

Annet Kunz, bestuurslid van het O&O-fonds GGZ, vertelde aan de bezoekers dat het arbeidsmarktfonds voor 2019 aantrekkelijk werkgeverschap in de ggz als één van de speerpunten benoemd heeft met een hoge prioriteit. Het voorstel is om voor de zomer van dit jaar een hackathon te organiseren voor dit speerpunt. Voor de hackathon wordt een aantal teams samengesteld met een mix van ggz-professionals en andere genodigden met verschillende achtergronden en invalshoeken. Het doel van de hackathon is om zoveel mogelijk (out-of-the-box) voorstellen en ideeën op te halen hoe de ggz een aantrekkelijke werkgever kan zijn en blijven.

 

Nieuwe spoor van AZW 2.0

Gedurende de middag werden alle ideeën en thema’s van de inspiratietafels vastgelegd in een tekening. Zo werd het spoor van AZW 2.0 in beeld gebracht.

 

Beleidsrijk onderzoek

Tijdens alle gesprekken kwamen veel ideeën naar voren over beleidsrijk onderzoek in 2019, zoals:

  • Lossen we in de toekomst tekorten op door volledig in te zetten op preventie en technologie? Welke technologische oplossingen voor arbeidsmarktknelpunten zijn kansrijk?
  • Hoe krijgen we de achterdeur dicht om personeel te behouden?
  • Wat kunnen we leren van andere sectoren en landen?
  • Duurzame inzetbaarheid vanuit werknemers en werkgeversperspectief.
  • Inventarisatie scholing voor onder meer zij-instromers en herintreders.

 

Kennisdeling

Met deze bijeenkomst is het startsein gegeven voor de intensivering van onderlinge kennisdeling. De onderzoeksagenda van AZW is bekend en in 2019 worden meerdere vervolgbijeenkomsten georganiseerd. Meer informatie is te vinden op de website van AZW info.