Hoe voorkom je ongewenst gedrag?
Ongeveer één op de zes werknemers wordt gepest, gediscrimineerd of geïntimideerd. Een serieus probleem waar werknemer en werkgever rekening mee moeten houden. Want ongewenst gedrag in combinatie met een hoge werkdruk verdubbelt zelfs de kans op burn-out klachten. In de arbocatalogus ggz wordt aandacht besteed aan dit onderwerp.
Op de website van ‘Gezond en veilig werken’ kun je veel artikelen, tips en praktische tools downloaden en/of lezen over ongewenst gedrag. Hoe je het kunt voorkomen, herkennen en aanpakken. Alle inhoud op de website wordt aangeboden op drie niveaus: de individuele medewerker, teams en organisatie. Zo wordt per niveau verschillende manieren, activiteiten en hulpmiddelen aangeboden. Bezoek de website hier.
Over de arbocatalogus
Werkgevers en werknemers in de ggz lanceerden op 19 april ‘Gezond en veilig werken’, de compleet vernieuwde arbocatalogus voor iedereen die werkt in de geestelijke gezondheidszorg en verslavingszorg. Deze website reikt medewerkers, teams en organisaties in de ggz mogelijkheden aan om concreet aan de slag te gaan om het werk veilig en gezond te houden.
In de arbocatalogus vind je informatie over de volgende (arbo)thema’s:
- Werkdruk
- Agressief gedrag van cliënten / derden
- Ongewenst gedrag van collega’s / leiding
- Fysieke belasting
- Prikaccidenten en infectierisico’s
- Brandveiligheid en BHV
- Gevaarlijke stoffen
- Bijzondere thema’s (zoals basisinrichting gebouw en terrein, speciale werkruimtes, veiligheid facilitair werk en zwangerschap)
De arbocatalogus wordt voor toetsing voorgelegd aan de Inspectie SZW.