SAMEN WERKEN AAN BETER WERK

Terug naar agenda

Themaochtend Pesten op het werk

Pesten op het werk. Een thema waarmee we ons liever niet associëren. Toch moeten we juist rondom dit type onderwerpen onze ogen en voelsprieten openhouden. Ongewenst gedrag, zoals pesten, intimidatie en uitsluiting, is een breed maatschappelijk probleem en komt derhalve ook voor op de werkvloer. Iedere organisatie heeft hier weleens mee te maken en dit heeft grote gevolgen voor de inzetbaarheid van medewerkers, zowel voor het ‘slachtoffer’ als de dader en omstanders.

 

In de sector gezondheid en welzijn heeft volgens de nationale enquête arbeidsomstandigheden 2017, 30,3% van de werknemers ten minste één kort- of langdurig conflict met collega’s, leidinggevende of werkgever. Wellicht zijn ook bij jou schrijnende verhalen bekend van medewerkers die gebukt gaan onder de machtspositie van hun leidinggevenden.

 

Ruim 1,2 miljoen werknemers (1 op de 6) hebben te maken met pesten, (seksuele) intimidatie en discriminatie op het werk. Het is niet verrassend dat ongewenst gedrag binnen een afdeling of team leidt tot een slechte sfeer en lagere inzetbaarheid. Zowel voor het slachtoffer, de dader, als de omstanders. De kans op burn-out klachten is twee keer zo hoog wanneer werknemers te maken hebben met hoge werkdruk én ongewenst gedrag, dan alleen bij hoge werkdruk. Wrang is dat juist hoge werkdruk en een hoge emotionele belasting de kans op ongewenst gedrag verhogen binnen een organisatie.

 

Voor wie is deze themaochtend bedoeld?

Vernet biedt organisaties graag de gelegenheid hierover met elkaar in gesprek te gaan. Om de kern beet te kunnen pakken en een richting te kunnen bepalen voor het gesprek vraagt Vernet je omvooraf na te denken welk verhaal jij zou willen inbrengen. Vanzelfsprekend geanonimiseerd.

Deze themaochtend is bedoeld voor mensen die actief zijn in het inzetbaarheidsproces, waaronder P&O, HR-professionals, casemanagers, preventiemedewerkers, die met elkaar in een veilige omgeving kennis en ervaringen willen delen. Bijvoorbeeld over hoe je ongewenst gedrag kunt herkennen. Hoe ga je vervolgens om met de medewerker die gepest wordt, en met de pesters en omstanders? Ingewikkelde vraagstukken waarin emotie een grote rol speelt.