Direct naar content

Verzuimcijfers over het tweede kwartaal in de ggz bekend: minder vaak, maar langer ziek

Het verzuimpercentage onder medewerkers in de ggz daalt nog steeds. Zij verzuimen minder vaak dan een jaar geleden, maar daarentegen wel langer. Er is namelijk een stijgende trend te zien van langdurig verzuim.

Het kortdurend verzuim neemt af

Het kortdurend verzuim neemt steeds verder af. Niet alleen in de ggz, maar zorgbreed is deze dalende trend zichtbaar. Zo is het verzuimpercentage in deze periode 7,80. Dat is een daling ten opzichte van vorig jaar (7,94), maar ook ten opzichte van twee jaar geleden (8,06). Ook de meldingsfrequentie ligt lager dan een jaar geleden. Deze daling zien we terug bij het kortdurende verzuim van 1 tot en met 14 dagen.

.. maar het langdurende verzuim blijft stijgen

Daarentegen is er een stijging te zien in het extra langdurende verzuim van 366 tot en met 730 dagen. Wat ook opvalt, is dat de meldingsfrequentie bij werknemers in de leeftijdsgroep jonger dan 26 is gestegen.

Afb.: grafiek verzuimpercentage naar duurklasse per kwartaal

Meer weten?

Eens per kwartaal brengt onderzoeksbureau Vernet een rapportage uit over het verzuim in de verschillende branches van de zorgsector, mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van O&O-fonds GGZ Bekijk hieronder de cijfers in de factsheet.

Factsheet over het 2e kwartaal in de ggz

Terugblik lerend netwerk: dialoogvoering binnen een open en veilige omgeving

In deze wrap-up vind je de belangrijkste inzichten van de derde bijeenkomst van het lerend netwerk over leiderschap en balans in de ggz van de toekomst.

Lees verder

Maak nog snel gebruik van het financieel adviesgesprek

Krijg gratis advies over jouw loopbaan of financiën als medewerkers in de ggz door dit persoonlijk, financieel adviesgesprek aan te vragen.

Lees verder

AZW-longread: Aandacht voor duurzame inzetbaarheid is de sleutel voor behoud

AZW onderzocht de relatie tussen duurzame inzetbaarheid en het behoud van medewerkers.

Lees verder