Direct naar content

Vertrekkend bestuurslid Julliette van Eerd aan het woord

Vertrekkend bestuurslid Julliette van Eerd aan het woord

Julliette van Eerd, een ervaren bestuurder in de zorgsector, staat op het punt afscheid te nemen van haar rol als bestuurslid bij O&O-fonds GGZ. Binnenkort begint ze aan haar nieuwe uitdaging als Chief Operating Officer (COO) bij het ETZ-ziekenhuis in de regio Tilburg. Een mooi moment om met haar in gesprek te gaan over wat het fonds kan betekenen en de waarde van de zorgprofessional.

Julliette heeft een boeiende achtergrond. Zo volgde ze eerst een laboratoriumopleiding en studeerde later af aan de universiteit in Utrecht in de biomoleculaire wetenschappen. Haar professionele reis bracht haar naar het Radboud UMC waar ze onderzoek deed en promoveerde op de ontwikkeling van farmaca voor infectieziekten en kanker, wat leidde tot haar betrokkenheid in de ziekenhuissector. Daar besloot zij ook om verder te gaan in het managementvak, waarna ze een MBA-diploma bedrijfskunde behaalde. Vervolgens heeft zij op meerdere plekken als manager en bestuurder gewerkt.

`Als fonds willen we meer aanwezig zijn en beter luisteren naar wat mensen echt belangrijk vinden.`

Actief in het bestuur

Zo trad zij ook toe tot het bestuur van de Nederlandse ggz, waar Julliette zich bezighield met alle aspecten van Mens en Werk, waaronder arbeidszaken, werkomstandigheden en cao-onderhandelingen. Om nog meer betrokken te zijn, werd ze lid van het bestuur van O&O-fonds GGZ. Deze twee rollen sluiten naadloos op elkaar aan; waar O&O-fonds GGZ streeft naar gezond werken en werkplezier voor zorgmedewerkers en onderzoek doet om verbeteringen te identificeren, krijgt dit handen en voeten aan de werkgeverskant van de Nederlandse ggz. ‘En deze beide kanten vind ik waardevol in mijn bestuursrol,’ zegt Julliette. ‘Enerzijds bekijk ik de arbeidsvoorwaarden, het salaris, de werkdruk, veiligheid en verzuim, en anderzijds onderzoeken we, samen met vakbonden en werkgevers, hoe we medewerkers nog beter kunnen ondersteunen.

Verbinding zoeken

O&O-fonds GGZ houdt zich steeds meer bezig met die behoefte van medewerkers. Waar de focus voorheen voornamelijk lag op goed onderzoek, met name door overleg tussen de vakbonden en werkgevers, zoekt het fonds nu ook de zorgprofessionals actief op. ‘We hebben een nieuwe koers ingezet, waarbij we streven naar meer betrokkenheid met professionals en een grotere zichtbaarheid. Als fonds willen we meer aanwezig zijn en beter luisteren naar wat mensen echt belangrijk vinden.´

‘Binnen 1 à 2 jaar hoop ik dat elke werkgever bekend is met het fonds en dat een groot deel van de medewerkers ook weet wat het fonds voor hen kan betekenen. Daarnaast hoop ik ook dat zij zelf input zullen leveren, om ons aanbod weer verder te verbeteren.’ O&O-fonds GGZ streeft echt naar de verbinding en wil horen hoe medewerkers hun werk ervaren en hoe zij het beste ondersteund kunnen worden. ‘Het letterlijk en figuurlijk met elkaar in contact komen.’

Meer waardering voor zorgprofessionals

De aandacht voor mensen en dat zij goed en veilig hun werk kunnen doen, wordt steeds belangrijker. Specifiek in de zorgsector. Het aanbod van O&O-fonds GGZ kan hierbij helpen. Het laat zien dat er een specifiek fonds is dat ernaar streeft dat alle medewerkers en werkgevers in de ggz waardevol werk kunnen blijven doen. ‘Niet alles komt tot uiting in salaris of arbeidsomstandigheden; het is essentieel om je gewaardeerd te voelen. Vroeger werd je als dokter of verpleegkundige erkend en gewaardeerd, maar tegenwoordig worden deze beroepen steeds meer als vanzelfsprekend ervaren. Iedereen vindt het gewoon dat de zorg van hoge kwaliteit is, terwijl het bijzonder is dat er mensen zijn die dit met hart en ziel doen. Ik hoop dat we, samen met alle fondsen en branches, in staat zijn om meer erkenning te geven aan zorgprofessionals.’

‘Ik vind het heel belangrijk om dat meer op de agenda te krijgen. Dat het er echt toe doet wat mensen in de zorg en in de ggz doen. Enerzijds in salaris, maar anders in waardering en erkenning voor het vak.’ Julliette wijst erop dat die waardering tijdens de pandemie sterk aanwezig was. We staken met z’n allen kaarsjes aan om onze zorgmedewerkers een hart onder de riem te steken. Die waardering lijkt te zijn vervaagd. Laten we er samen voor zorgen dat het weer terugkomt zodat mensen trots zijn dat zij in de zorg werken.

Terugblik Lerend Netwerk over Positieve Gezondheid

In deze terugblik lees je meer over de tweede bijeenkomst van het lerend netwerk, dat in het teken stond van Positieve Gezondheid.

Lees verder

Terugblik Lerend Netwerk: Leiderschap van de toekomst in de ggz

Lees de belangrijkste inzichten uit de eerste sessie van het lerend netwerk over leiderschap van de toekomst in de ggz.

Lees verder
Terugblik

Nieuwe cijfers over werken in de branche GGZ beschikbaar

Benieuwd hoe werkgevers en werknemers het werken in de GGZ ervaren? Download de infographic van AZW.

Lees verder