Direct naar content

De staat van de arbeidsmarkt Geestelijke Gezondheidszorg 2023 – Brancheanalyse

Hoe staat het met de arbeidsmarkt van de branche geestelijke gezondheidszorg? Om daar inzicht in te geven heeft AZW voor alle zorg-en-welzijnsbranches én de sector een analyse gemaakt van de arbeidsmarkt. Ontdek hoe de arbeidsmarkt van de branche geestelijke gezondheidszorg ervoor staat en download hiernaast de brancheanalyse.

Uitgelichte uitkomsten

In de GGZ-branche zijn in Q4 in totaal 117.900 mensen werkzaam, waarvan 103.900 in loondienst en ongeveer 14.000 als zelfstandige. De verwachting is dat de werkgelegenheid in de komende tien met ongeveer 1,3% zal toenemen. 45% van de werknemers vindt de werkdruk (veel) te hoog. De werkdruk ontstaat vooral door de hoeveelheid werk en hectische omstandigheden.

Over de sector- en brancheanalyses

In 2021 heeft het AZW-programma voor alle branches binnen zorg en welzijn een analyse gemaakt, in samenwerking met PFZW. Deze brancheanalyses zijn opgesteld om de basis te vormen van activiteitenplannen die cao-tafels en fondsen in zorg en welzijn op dat moment voor de verschillende branches in zorg en welzijn aan het ontwikkelen waren. Deze plannen zijn gericht op het verhogen van de duurzame inzetbaarheid en het faciliteren van eerder uittreden.

Meerdere branches hebben in juni 2023 om een update gevraagd van deze brancheanalyse. Daarom is voor deze branches een update gemaakt van de brancheanalyse met een nieuwe naam: ‘De Staat van de arbeidsmarkt’. Kijk hier voor de activiteiten van O&O-fonds ggz.

Terugblik lerend netwerk: dialoogvoering binnen een open en veilige omgeving

In deze wrap-up vind je de belangrijkste inzichten van de derde bijeenkomst van het lerend netwerk over leiderschap en balans in de ggz van de toekomst.

Lees verder

Maak nog snel gebruik van het financieel adviesgesprek

Krijg gratis advies over jouw loopbaan of financiën als medewerkers in de ggz door dit persoonlijk, financieel adviesgesprek aan te vragen.

Lees verder

Verzuimcijfers over het tweede kwartaal in de ggz bekend: minder vaak, maar langer ziek

Bekijk de verzuimcijfers over het tweede kwartaal in de ggz, waaruit blijkt dat het kortdurig verzuim afneemt.

Lees verder