De tekorten op de arbeidsmarkt binnen de geestelijke gezondheidszorg lopen de komende tien jaar verder op. Dat blijkt uit de nieuwe prognoses uit het Prognosemodel van AZW. Een nieuwe serie factsheets biedt inzicht in de personeelstekorten, arbeidsmobiliteit (in- en uitstroom) en vraag en aanbod aan personeel.
De arbeidsvraag bij de geestelijke gezondheidszorg neemt in de periode van 2024 tot en met 2034 toe met 9.000 werknemers. Het personeelsaanbod daalt echter met 1.300, waardoor ook de vervulde vraag afneemt. Door toenemende concurrentie van andere branches in zorg en welzijn wordt het steeds moeilijker om in de personeelsbehoefte te voorzien. Het resultaat is een toename in het tekort bij de geestelijke gezondheidszorg.
Overzichtelijke factsheets
AZW heeft de uitkomsten van de nieuwste prognoses voor iedere branche vertaald naar een factsheet. Zo wordt in één oogopslag duidelijk hoe de vraag naar personeel en de arbeidsmobiliteit zich ontwikkelen. Benieuwd hoe de arbeidsmarkt er in de geestelijke gezondheidszorg uitziet? Download hieronder de factsheet.
In het AZW-programma werken het ministerie van VWS, StAG en acht andere arbeidsmarktfondsen in zorg en welzijn samen om betrouwbare, onafhankelijke informatie te bieden over de arbeidsmarkt. Zo kunnen beleidsadviseurs en bestuurders goede beslissingen nemen, tijdig actuele knelpunten signaleren en anticiperen op toekomstige trends.
GGZ-organisaties werken samen aan aanpak agressie op de werkvloer
Tien ggz-organisaties zijn volop aan de slag om agressie en geweld van cliënten en omstanders op de werkvloed te verminderen. Lees in de terugblik wat zij in de tweede bijeenkomst hebben besproken.
Mantelzorg in Nederland: ontwikkelingen en uitdagingen
Veel Nederlanders vervullen een cruciale rol in de samenleving als mantelzorger. Wat weten we over mantelzorgers in Nederland? Lees het artikel van AZW.