Direct naar content

Interview met voorzitter Elise: ‘Ik hoop echt dat mensen straks zeggen: hier heb ik iets aan, ik voel minder werkdruk!’

Elise Merlijn, voorzitter van O&O-fonds GGZ, brengt met een nieuw elan vitaliteit en gezondheid voor iedereen in de ggz onder de aandacht. ‘We zetten de schouders eronder om de werkdruk nu echt goed aan te pakken en te zorgen dat medewerkers vitaal blijven. De vernieuwde website geeft een handig overzicht van de mogelijkheden.’ In een interview stellen wij vier vragen aan deze enthousiaste voorzitter.

Een nieuw elan, betekent dat nieuwe ambities voor O&O-fonds GGZ?

In het bestuur waait echt een nieuwe wind, een nieuw elan als het gaat om duurzame inzetbaarheid en subsidiemogelijkheden vanuit de MDIEU-regeling. We vragen aandacht voor thema’s rondom vitaliteit, veiligheid, werkdruk en loopbaan; we willen medewerkers en werkgevers vooral informeren, inspireren en ondersteunen. De vernieuwde website is natuurlijk een prachtig hulpmiddel. Maar volg ons vooral ook op andere sociale media zoals LinkedIn.

Welke onderwerpen zijn vooral belangrijk voor medewerkers in de ggz?

Grote issues zijn wachtlijsten, personeelstekorten en werkdruk: een complex geheel. Mensen in de zorg zijn enorm loyaal, ondanks de werkdruk. Onze zorg is dat het een valkuil is om overbelast te raken. Om wat aan die werkdruk te doen, zijn bijvoorbeeld goede roosters belangrijk om een betere balans tussen werk en privé te krijgen. Maar ook andere initiatieven kunnen helpen, denk aan financiële of individuele coaching zodat mensen minder stress hebben. Verder is het belangrijk dat sociale partners samen beleid maken, bijvoorbeeld zodat medewerkers eerder kunnen stoppen met (zwaar) werk of door ander werk te organiseren.

Hoe kan O&O-fonds GGZ medewerkers en werkgevers daarbij helpen?

We kunnen financieel ondersteunen met subsidies vanuit de MDIEU-regeling, zodat medewerkers gezond en waardevol kunnen werken. Het bestuur zet zich enthousiast in om HR-afdelingen en medewerkers te informeren over de mogelijkheden. Daar willen we meer bekendheid aan geven en daar zetten we als bestuur de schouders onder. Met de nieuwe website en social media willen we werkgevers en werknemers informeren en inspireren. Nu hebben we een mooi, concreet overzicht van tools, informatie en workshops waar je precies uit kunt kiezen wat past bij jouw specifieke situatie.

Wat bepaalt voor jou het succes?

Het gaat niet alleen om plannen maar ook om resultaten boeken. Ik hoop echt dat mensen straks zeggen: ik voel mij vitaler. Omdat ze invloed hebben op hun rooster, omdat er echte aandacht is voor hun persoonlijke situatie, dat zij instrumenten krijgen aangereikt die positief bijdragen aan hun loopbaan. Dat uitval wordt tegengegaan. Mijn oproep aan medewerkers en werkgevers in de ggz is: kijk naar ons inspirerende aanbod, pak op wat bij je past. En is er iets wat je mist, trek dan aan de bel! Stuur gerust een mail naar info@oofggz.nl.

Terugblik Lerend Netwerk over Positieve Gezondheid

In deze terugblik lees je meer over de tweede bijeenkomst van het lerend netwerk, dat in het teken stond van Positieve Gezondheid.

Lees verder

Terugblik Lerend Netwerk: Leiderschap van de toekomst in de ggz

Lees de belangrijkste inzichten uit de eerste sessie van het lerend netwerk over leiderschap van de toekomst in de ggz.

Lees verder
Terugblik

Nieuwe cijfers over werken in de branche GGZ beschikbaar

Benieuwd hoe werkgevers en werknemers het werken in de GGZ ervaren? Download de infographic van AZW.

Lees verder