Direct naar content

Agressie en ongewenst gedrag is nooit oké!

Vaak zijn hulpverleners geneigd om grensoverschrijdend gedrag te accepteren, want ´het hoort er nu eenmaal bij´. Met als risico om structureel over eigen grenzen heen te gaan. Maar iedereen, ook medewerkers in de ggz, verdienen een veilige werkomgeving. Dat begint bij het stellen van een duidelijke norm: emoties horen erbij, maar agressie en ongewenst gedrag is nooit oké!

Om die norm in de hele branche door te voeren, is het belangrijk om in actie te komen. De Wegwijzer Veilig Werkklimaat bevat verschillende tools om te werken aan een veiliger werkklimaat. De tools gaan niet alleen in op het beleid en de regelgeving, maar ook op de persoonlijke beleving van medewerkers. De persoonlijke beleving en grenzen van iemand bepalen namelijk net zo goed wat grensoverschrijdend gedrag is.

Een veilig werkklimaat
Om een veilig werkklimaat te creëren is het belangrijk om aandacht te besteden aan beide kanten: het beleid en de regelgeving van jouw organisatie moet op orde zijn én jouw medewerkers moeten de ruimte en veiligheid voelen om hun persoonlijke beleving te delen. De wegwijzer bevat verschillende tools om hieraan te werken, opgesplitst in twee onderdelen:

  1. Beleid en regels: welke gedragsregels gelden er en welk gedrag wordt niet getolereerd? Ook is het is belangrijk om de drempel te verlagen om een melding te maken en aangifte te doen.
  2. Persoonlijke beleving: heerst er een gevoel van veiligheid om grenzen bespreekbaar te maken binnen teams en met leidinggevenden? Voelen medewerkers zich gesteund in het bewaken van hun grenzen?

Nieuwsgierig? Bekijk dan snel de wegwijzer en ontdek wat jij als werkgever kan doen voor jouw organisatie en medewerkers.

Ga naar de wegwijzer

Inspireer medewerkers om de juiste keuze te maken voor het Balansbudget

Hoe inspireer je medewerkers het balansbudget te investeren in zichzelf? Je leert het tijdens onze interactieve webinars! Schrijf je nu in.

Lees verder

Vraag tegemoetkoming aan voor medewerkers die vervroegd uittreden

Werkgevers kunnen via de portal van O&O-fonds GGZ een financiële tegemoetkoming aanvragen voor medewerkers die gebruikmaken van de regeling Vervroegd Uittreden.

Lees verder
tegemoetkoming medewerkers

Terugblik bijeenkomsten over vitaal en met plezier werken in de ggz

In 2023 organiseerde O&O-fonds GGZ bijeenkomsten om samen met werkgevers en medewerkers uitdagingen in de ggz te verkennen.

Lees verder
Terugblik