Terugblik lerend netwerk: dialoogvoering binnen een open en veilige omgeving
In deze wrap-up vind je de belangrijkste inzichten van de derde bijeenkomst van het lerend netwerk over leiderschap en balans in de ggz van de toekomst.
Vaak zijn hulpverleners geneigd om grensoverschrijdend gedrag te accepteren, want ´het hoort er nu eenmaal bij´. Met als risico om structureel over eigen grenzen heen te gaan. Maar iedereen, ook medewerkers in de ggz, verdienen een veilige werkomgeving. Dat begint bij het stellen van een duidelijke norm: emoties horen erbij, maar agressie en ongewenst gedrag is nooit oké!
Om die norm in de hele branche door te voeren, is het belangrijk om in actie te komen. De Wegwijzer Veilig Werkklimaat bevat verschillende tools om te werken aan een veiliger werkklimaat. De tools gaan niet alleen in op het beleid en de regelgeving, maar ook op de persoonlijke beleving van medewerkers. De persoonlijke beleving en grenzen van iemand bepalen namelijk net zo goed wat grensoverschrijdend gedrag is.
Een veilig werkklimaat
Om een veilig werkklimaat te creëren is het belangrijk om aandacht te besteden aan beide kanten: het beleid en de regelgeving van jouw organisatie moet op orde zijn én jouw medewerkers moeten de ruimte en veiligheid voelen om hun persoonlijke beleving te delen. De wegwijzer bevat verschillende tools om hieraan te werken, opgesplitst in twee onderdelen:
Nieuwsgierig? Bekijk dan snel de wegwijzer en ontdek wat jij als werkgever kan doen voor jouw organisatie en medewerkers.
In deze wrap-up vind je de belangrijkste inzichten van de derde bijeenkomst van het lerend netwerk over leiderschap en balans in de ggz van de toekomst.
AZW onderzocht de relatie tussen duurzame inzetbaarheid en het behoud van medewerkers.
Hoe inspireer je medewerkers het balansbudget te investeren in zichzelf? Je leert het tijdens onze interactieve webinars!