Direct naar content

Voorkom fysieke overbelasting met deze tips

Veiligheid

Medewerkers zetten zich dagelijks in voor de zorg van hun cliënten. Ze zijn druk in de weer met bijvoorbeeld tillen, langdurig zitten, lang staan en diverse werkhoudingen aannemen. Op de lange termijn kan dit flink wat druk op hun lichaam uitoefenen. Om ervoor te zorgen dat medewerkers op een waardevolle manier kunnen blijven werken, is het belangrijk dat ze zichzelf niet overbelasten. Als werkgever kun jij hen hierbij helpen.

Zet fysieke belasting op de teamagenda

Bespreek samen met je medewerkers welke vormen van fysieke belasting zij ervaren en brainstorm over mogelijke oplossingen. Kun je bijvoorbeeld taken aanpassen of rouleren? Of Kun je extra hulpmiddelen inzetten? Nodig ook eens een preventiemedewerker, ergocoach of fysiotherapeut uit om mee te kijken bij specifieke belastende activiteiten. Zij beantwoorden jouw vragen over fysieke belasting en weten vaak de weg om hulpmiddelen te bestellen.

Let op elkaar

Zie je dat een medewerker te lang zonder hulpmiddelen op z’n tablet of pc werkt? Aan een te laag bureau zit of doorwerkt zonder pauze te nemen? Spreek diegene dan aan en stimuleer elkaar om gezond te blijven werken. Zo zorg je ervoor dat je team gezond aan het werk blijft en voorkom je op fysieke overbelasting bij je medewerkers.

Zorg voor een optimale werkplek

Het zijn vaak de kleine dingen die ervoor zorgen dat medewerkers waardevol aan het werk kunnen blijven. Goede koffie in de ochtend, voldoende verlichting op hun werkplek, geen onnodige hinder en een prettig klimaat in de werkruimtes. Het is belangrijk dat je zeker weet dat medewerkers hun werkplek als prettig ervaren. Vraag daarom naar hun ervaringen en behoeften en zorg dat de werkomgeving optimaal ingedeeld is.s

Pas goed op minder belastbare collega’s

Heb je medewerkers in je team die minder belastbaar zijn? Houd dan extra rekening met hun fysieke belasting! Het gaat om de volgende groepen medewerkers:

  • Zwangere medewerkers en medewerkers die borstvoeding geven, omdat hun belastbaarheid afneemt tijdens de zwangerschap.
  • Oudere collega´s, omdat belastbaarheid afneemt naarmate mensen ouder worden.
  • Jongeren onder de 18 jaar, die bijzondere bescherming nodig hebben.

 

Wegwijzer Veilig Werkklimaat

Emoties horen erbij, maar agressie en ongewenst gedrag is nooit oké! Ga dit tegen met de Wegwijzer Veilig Werkklimaat.

ToolVeiligheid
Lees verder

Blijf veilig met BHV

Zorg voor een veilige werkomgeving door aan de slag te gaan met BHV.

Veiligheid
Lees verder