Direct naar content

Voorkom fysieke overbelasting met deze tips

Veiligheid

Je bent dagelijks druk in de weer met de zorg van je cliënten. Op sommige dagen zit je langdurig stil, ben je dingen aan het tillen, sta je lang op je benen en neem je verschillende werkhoudingen aan. Op den duur kan dit flink belastend zijn voor je lichaam. Om waardevol je werk te kunnen doen, is het belangrijk dat je overbelasting voorkomt.

Het belangrijkste is om je bewust te zijn van fysieke overbelasting. Dit is namelijk een sluipend proces wat zich geleidelijk ontwikkelt en je vaak pas te laat door hebt. Stap voor stap kun je klachten krijgen aan je handen, armen, schouders, nek, rug en heupen. Denk aan vermoeidheid, kramp, tintelingen of krachtverlies. Deze tips kunnen je helpen overbelasting te voorkomen.

Optimaliseer je werkplek

De werkplek is een omgeving waar je veel tijd doorbrengt, daarom is het belangrijk dat deze goed op jou afgestemd is en dat je je er prettig voelt. Pas bijvoorbeeld de bureauhoogte aan als je achter een bureau zit, zorg dat je stoel goed afgestemd is op je lichaam en maak gebruik van de beschikbare hulpmiddelen. Mis je iets of denk je dat iets nog beter kan? Aarzel dan niet om dit door te geven aan je werkgever! Je kunt indien nodig ook om instructies van een ergocoach of fysiotherapeut vragen.

Stimuleer de zelfredzaamheid van cliënten

Hoe zelfredzamer cliënten zijn, hoe minder fysieke inspanning jij hoeft te leveren. Dit is niet alleen goed voor je eigen fysieke belasting, maar motiveert cliënten ook om lichamelijk actief te zijn. Overleg met je collega’s over de beste aanpak en vraag je werkgever naar richtlijnen. Zo kun je er als team voor zorgen dat iedereen dit op een consistente manier bij cliënten toepast.

Neem regelmatig korte pauzes

Werk je vaak achter de pc? Onderbreek je beeldschermwerk dan regelmatig voor een korte pauze. Probeer elke dertig minuten even op te staan, haal even koffie, maak een korte wandeling tijdens telefoongesprekken of sta even op tijdens vergaderingen met collega’s. Je kunt ook pauzesoftware gebruiken en ontspanningsoefeningen doen, zoals het strekken van je armen, het bewegen van je nek en schouders en bewust ademhalen.

 

Rekentool Balansbudget

Bereken jouw Balansbudget en ontdek waar je het Balansbudget aan kunt besteden met deze rekentool.

ToolLoopbaanVeiligheidVitaliteitWerkdruk
Lees verder
Financieel advies over loopbaankeuzes

Blijf veilig met BHV

Blijf veilig aan het werk door te oefenen met BHV.

Veiligheid
Lees verder