Fit je nachtdiensten door met deze masterclasses
Met deze masterclasses kom je fit en gezond je nachtdienst door.
Roosteraars en planners stellen de roosters in de ggz zorgvuldig op. Toch kunnen ze een uitdaging blijven vormen, bijvoorbeeld als medewerkers zich ziekmelden of er extra werk ontstaat. En zelfs nadat roosters gepubliceerd zijn, vinden er nog regelmatig dienstuitwisselingen plaats of zijn er onverwachte werkzaamheden die roosteraars niet hebben voorzien.
Het roosterproces kent diverse uitdagingen. Wat is bijvoorbeeld een aanpak waarmee medewerkers fit blijven bij onregelmatige diensten? Hoe kun je innovatief teamroosteren of sturen op uren?
Om roosteraars en planners in de ggz te helpen deze uitdagingen te tackelen, zijn verschillende organisaties aan de slag gegaan met een casus waar zij tegenaan lopen. Zo hebben zij gekeken naar: fit de nacht doorkomen, teamroosteren, flexwerken, het opzetten van een professioneel planbureau en sturen op uren. De aanpak, ervaringen, valkuilen en tips zijn verzameld in roosterversnellers, zodat jij hier ook mee aan de slag kunt gaan!
Onregelmatige diensten zijn een vast gegeven in de zorg. Hoe kun je je werknemers fit en gezond houden? Er zijn verschillende knoppen waaraan je kunt draaien. Draai aan deze knoppen met de Goedenachtapp en de online masterclasses. De masterclasses geven je handvatten om onregelmatige werktijden en gezondheid op de kaart te zetten binnen de organisatie. Daarnaast hoor je hoe je dit aanpakt in de organisatie, waar je kunt beginnen en wat je nodig hebt. De vier online masterclasses zijn naar verwachting een eyeopener voor medewerkers, OR-leden, beleidsmakers, planners en managers.
Het maken van roosters is het zoeken naar optimale oplossingen. De optimale oplossing is door O&O-fonds GGZ omschreven als een romeinse boog. De stenen van de boog passen zo in elkaar dat er een constructie ontstaat met grote draagkracht, stabiliteit en duurzaamheid. De roosteraar en/of planner past de elementen van de boog in elkaar, waardoor zo een gepland rooster ontstaat. Lees het artikel roosterboog voor meer informatie.
Met deze masterclasses kom je fit en gezond je nachtdienst door.
Wil jij weten wat het Generatiepact voor jouw situatie betekent? Ontdek het met de rekentool Generatiepact.
Bereken jouw Balansbudget en ontdek waar je het Balansbudget aan kunt besteden met deze rekentool.
Ben jij nieuwsgierig naar je totaal aantal te werken uren per jaar, rekening houdend met feestdagen? Of wil je meer inzicht in je vakantie-uren?
Als je in de ggz werkt, bouw je elk jaar automatisch verlofuren op in de vorm van het Levensfasebudget. Dit budget kun je inzetten om ervoor te zorgen dat je vitaal en met plezier kan blijven werken.
De druk in de ggz is hoog. Je spreekt veel verschillende cliënten op een dag en daardoor kun je soms een hoge werkdruk en grote verantwoordelijkheid ervaren.