Direct naar content

Regie op roosters

ToolVitaliteitWerkdruk

Roosteraars en planners stellen de roosters in de ggz zorgvuldig op. Toch kunnen ze een uitdaging blijven vormen, bijvoorbeeld als medewerkers zich ziekmelden of er extra werk ontstaat. En zelfs nadat roosters gepubliceerd zijn, vinden er nog regelmatig dienstuitwisselingen plaats of zijn er onverwachte werkzaamheden die roosteraars niet hebben voorzien. Om stabiele roosters en een goede werk-privébalans voor medewerkers te realiseren, helpt O&O-fonds GGZ roosteraars en planners in de ggz regie te houden op het rooster met de Serious Roostergame.

Inzicht in het roosterproces met een serious game

Met deze Serious Roostergame ontdek je hoe het roosterproces werkt en hoe het gestabiliseerd kan worden. De game bestaat uit een spelomgeving binnen een besloten platform, waarin het roosterproces wordt vergeleken met een boottocht over een wilde rivier. Deelnemende teams stappen in een virtuele boot en koersen richting de finish. Hoe snel ze daar aankomen, hangt af van het aantal roosterwijzigingen. Hoe meer roosterwijzigingen, hoe vaker de boot aan wal moet en het team vertraging oploopt. Zo groeit bij ieder teamlid het besef hoe belangrijk een stabiel rooster is. Het doel is inzicht verkrijgen in de soms onbedoelde effecten van het roosterproces voor medewerkers en de organisatie.

Ben je benieuwd hoe de roostergame werkt en hoe HR-officers en planners deze ervaren? Bekijk dan de onderstaande video.

Serious game als veranderinstrument

Na het spelen van de game kan ieder team zelf een analyse maken om te begrijpen welke factoren de meeste invloed hebben op het rooster. De game laat ook zien in hoeverre het oorspronkelijke rooster is aangepast en waar het mis gaat. Dit stimuleert de dialoog in het team over mogelijke verbeteringen. Daarmee is de serious game een effectief middel om een verbetertraject te starten, te zoeken naar bruikbare roosterinnovaties en de werk-privébalans te verbeteren.

Doe mee

O&O-fonds GGZ biedt 10 teams in de ggz de mogelijkheid om kosteloos de Serious Roostergame te spelen. Inmiddels is het maximum aantal deelnemers voor deze activiteit bereikt. Heb jij interesse in de Serious Roostergame en wil je op de hoogte blijven van de mogelijkheden? Maak je interesse dan kenbaar door te mailen naar info@oofggz.nl. Ook biedt O&O-fonds GGZ medewerkers, roosteraars en planners vier online masterclasses met als thema ‘gezond blijven binnen onregelmatige roosters’.

De roosterboog

Het maken van roosters is het zoeken naar optimale oplossingen. De optimale oplossing is door O&O-fonds GGZ omschreven als een romeinse boog. De stenen van de boog passen zo in elkaar dat er een constructie ontstaat met grote draagkracht, stabiliteit en duurzaamheid. De roosteraar en/of planner past de elementen van de boog in elkaar, waardoor zo een gepland rooster ontstaat. Lees het artikel roosterboog voor meer informatie.

Fit je nachtdiensten door met deze masterclasses

Met deze masterclasses kom je fit en gezond je nachtdienst door.

ToolVitaliteit
Lees verder

Rekentool Generatiepact

Wil jij weten wat het Generatiepact voor jouw situatie betekent? Ontdek het met de rekentool Generatiepact.

ToolLoopbaanVitaliteit
Lees verder

Rekentool Balansbudget

Bereken jouw Balansbudget en ontdek waar je het Balansbudget aan kunt besteden met deze rekentool.

ToolLoopbaanVeiligheidVitaliteitWerkdruk
Lees verder
Financieel advies over loopbaankeuzes

Houd grip op werkuren met deze handige rekentool

Ben jij nieuwsgierig naar je totaal aantal te werken uren per jaar, rekening houdend met feestdagen? Of wil je meer inzicht in je vakantie-uren?

ToolVitaliteitWerkdruk
Lees verder
Rekentool

Bereken de jaarlijkse opbouw van het Levensfasebudget met deze rekentool

Als je in de ggz werkt, bouw je elk jaar automatisch verlofuren op in de vorm van het Levensfasebudget. Dit budget kun je inzetten om ervoor te zorgen dat je vitaal en met plezier kan blijven werken.

ToolLoopbaanVitaliteit
Lees verder
Levensfasebudget rekentool

Gebruik jouw Balansbudget voor een goede werk-privébalans

De druk in de ggz is hoog. Je spreekt veel verschillende cliënten op een dag en daardoor kun je soms een hoge werkdruk en grote verantwoordelijkheid ervaren.

ToolLoopbaanVitaliteitWerkdruk
Lees verder
Financieel advies over loopbaankeuzes