Direct naar content

Infographic: de arbeidsmarkt ggz over de komende 10 jaar

Publicatie

Hoe ziet de arbeidsmarkt in de ggz er de komende tien jaar uit? Hoe staat het er bijvoorbeeld voor met het personeelstekort, de arbeidsvraag en de in- en uitstroom in de ggz? De infographic ´Prognose arbeidsmarkt 2022-2023´ maakt de antwoorden op deze vragen inzichtelijk.

Scenario NieuwBeleid

In het onderzoeksprogramma Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn (AZW) maakt ABF Research prognoses van de arbeidsmarkt voor de komende jaren. Zo ook voor de arbeidsmarkt van de ggz over de periode 2022 tot en met 2032. Deze prognose gaat uit van het scenario NieuwBeleid. Dit is een scenario dat rekent op basis van beleidsmaatregelen, demografische ontwikkelingen, economische ontwikkelingen en de vraag naar aanbod van personeel in Nederland.

Prognose over de komende tien jaar

De infographic toont een aantal prognoses. Zo laat het bijvoorbeeld zien dat de arbeidsvraag in de ggz naar verwachting de komende tien jaar toeneemt met 7.600 medewerkers. Omdat het arbeidsaanbod naar verwachting stijgt met slechts 1.200 medewerkers, neemt het tekort toe binnen de ggz. Ten slotte is de verwachting dat de instroom in de ggz iets daalt. De uitstroom zal naar verwachting ook licht dalen tot en met 2032.

Bekijk de infographic

Meer informatie

Heb jij vragen over deze infographic? Je kunt altijd contact met ons opnemen door te mailen naar info@oofggz.nl.

Sectoranalyse

Hoe toekomstbestendig is het werken in de ggz? Kunnen zorgprofessionals tot aan hun pensioen vitaal, veilig en met plezier blijven werken?

Publicatie
Lees verder

Cao ggz 2021-2024

Hoe zit het met de afspraken om de werk- en roosterdruk te verlagen?

Publicatie
Lees verder
Cao ggz 2021-2024

Actuele arbeidsmarktcijfers

AZW StatLine (databank voor arbeidsmarktcijfers van sector Zorg en Welzijn) geeft inzicht in de arbeidsmarktcijfers binnen de ggz.

Publicatie
Lees verder
Actuele arbeidsmarktcijfers