Direct naar content

Gezond blijven binnen onregelmatige roosters

WorkshopVitaliteitWerkdruk

Werken op onregelmatige tijden is topsport. Het kan je biologische ritme verstoren en zorgen voor vermoeidheid of verminderde alertheid. Toch zijn onregelmatige diensten een vast gegeven in de zorg. Gelukkig zijn er meerdere knoppen waar je aan kunt draaien om deze diensten beter door te komen en het herstel na de dienst te bevorderen. O&O-fonds GGZ publiceert vier masterclasses om gezond te blijven binnen onregelmatige roosters. De masterclasses worden op deze pagina gepubliceerd, zodat je die in je eigen tijd kan volgen.

Masterclasses over werken in onregelmatigheid

De masterclasses over ´gezond blijven binnen onregelmatige roosters´ geven antwoord op veelvoorkomende problemen bij onregelmatige werktijden. De sprekers van de masterclasses gaan in op de relatie tussen je biologische klok, slaap, eten en roosters. Zo helpen zij ggz-organisaties en medewerkers eventuele gezondheidsschade te verminderen en voorkomen door de verrassende effecten te delen van werk, leefstijl en onregelmatige werktijden.

Een echte eyeopener!

Deze vier online masterclasses geven handvatten om onregelmatige werktijden en gezondheid op de kaart te zetten binnen de organisatie. Ervaren sprekers nemen je mee in de in’s en out’s van het onregelmatig werken. Het verstoren van de biologische klok, de gevolgen hiervan en vooral wat je kunt doen om die verstoringen zo goed mogelijk te managen. Voeding en slapen, maar ook roosteren speelt hierbij een essentiële rol. Daarnaast hoor je hoe je dit aanpakt in de organisatie, waar je kunt beginnen en wat je nodig hebt. De vier online masterclasses zijn naar verwachting een eyeopener voor medewerkers, OR-leden, beleidsmakers, planners en managers.

De masterclasses hebben de volgende onderwerpen:

  1. Chronobiologie: het probleem als je van je nacht je dag maakt.
  2. Het ritme van eten en drinken in de nacht.
  3. Slaap in relatie tot onregelmatig werken.
  4. Innovatief roosteren met onregelmatige werktijden, vanuit de roosterboog met verhalen uit de praktijk.

Wees als een van de eerste op de hoogte

Eind maart 2024 publiceren wij de masterclasses op deze pagina. Wil jij als een van de eerste op de hoogte zijn van de masterclasses? Ook biedt O&O-fonds GGZ een Serious Roostergame aan om teams te laten ontdekken hoe het roosterproces werkt en hoe het gestabiliseerd kan worden. Hierover vind je meer op deze pagina.