Direct naar content

Blijf veilig met BHV

Veiligheid

Een veilige werkomgeving is essentieel om medewerkers op de lange termijn waardevol hun werk te laten doen. Het is daarom verstandig om samen met je team goed voorbereid te zijn op noodsituaties. Hoe reageren medewerkers in geval van nood en kunnen ze ook dan effectief samenwerken?

Je kunt je team voorbereiden met bedrijfshulpverlening (BHV) training. Dit kan georganiseerd worden door BHV’ers binnen je organisatie, maar je kunt ook zelf met je team en cliënten ‘droge’ oefeningen uitvoeren. Deze kosten weinig tijd en het is de enige manier om écht voorbereid te zijn. Wij geven je enkele tips om met je team aan de slag te gaan met BHV-vaardigheden:

  • Droog oefenen: Neem samen met je team het BHV-plan door en besprek de bijbehorende instructies.
  • Table-top-oefening: Leg de plattegrond op tafel en bespreek verschillende scenario’s met elkaar. Simuleer op tafel welke stappen elk teamlid moet nemen in geval van een noodsituatie.
  • Betrek cliënten bij het oefenen: Cliënten spelen een belangrijke rol bij oefeningen, omdat ze zowel een rol kunnen spelen in het helpen als een extra belasting kunnen vormen. Door hen te betrekken bij oefeningen kun je hier achterkomen.
  • Samenwerken: Oefen samen met je team, zodat je elkaar goed leert kennen. Omdat je in noodsituaties op elkaar moet kunnen vertrouwen, is het belangrijk dat iedereen goed leert samenwerken.
  • Observeren: Stel bij elke oefening vast wie verantwoordelijk is voor observatie en wat de aandachtspunten zijn. Zo kun je echt leren én verbeteren. Vermijd het veroordelen van ‘fouten’, want oefenen is juist bedoeld om te leren. Onderzoek wel waardoor iemand iets op een bepaalde manier doet.
  • Ontruimingsoefening: Een echte ontruimingsoefening kun je het beste organiseren met BHV´ers. Je kunt dit in diverse varianten en formaten uitvoeren. Bedenk goed wat je wilt uittesten en wie je daarbij wilt betrekken.

 

Wegwijzer Veilig Werkklimaat

Emoties horen erbij, maar agressie en ongewenst gedrag is nooit oké! Ga dit tegen met de Wegwijzer Veilig Werkklimaat.

ToolVeiligheid
Lees verder

Voorkom fysieke overbelasting met deze tips

Zorg dat medewerkers waardevol hun werk kunnen doen door overbelasting te voorkomen met deze tips.

Veiligheid
Lees verder