Aanpak ‘Behoud jong zorgtalent’
Hoe kun je als werkgever jonge medewerkers gezond en met plezier aan het werk laten in de ggz? Dat is een uitdaging die de nodige aandacht verdient, want uit onderzoek blijkt dat jonge medewerkers tot 35 jaar vaker last hebben van stress en burn-outklachten dan voorheen. Om werkgevers hierbij te ondersteunen, heeft O&O-fonds GGZ samen met IZZ de aanpak Behoud jong zorgtalent ontwikkeld.
De aanpak bestaat uit drie onderdelen. Allereerst worden jonge medewerkers op individueel niveau gekoppeld aan een buddy. Dat is een collega die zij in vertrouwen kunnen nemen en waarbij ze zich veilig voelen. Ten tweede gaan jonge medewerkers op teamniveau met elkaar in gesprek over onderwerpen die hen bezighouden, zoals werkplezier en werkdruk. Tot slot richt het laatste deel van de aanpak zich op het organisatieniveau. Jongeren gaan in gesprek met het bestuur over besluiten en acties die uit de dialogen naar voren komen en zoeken gezamenlijk naar oplossingen.
Resultaat
De aanpak is getoetst in drie zorgorganisaties, waaronder bij GGZ Rivierduinen. De resultaten zijn samengevat in een overzichtelijke factsheet. Hierin kun je onder andere lezen dat 60% van de deelnemende jongeren aangeeft dat deze aanpak een positief effect heeft gehad op hun werkplezier.
Wat kun je doen?
Als werkgever wil je natuurlijk dat jonge medewerkers met plezier hun werk kunnen doen en dat ze zich gehoord en gezien voelen in jouw organisatie. In gesprek gaan met jonge medewerkers is dan ook een belangrijk onderdeel van de aanpak Behoud jong zorgtalent. Wil je weten hoe je tot de juiste dialoog komt? Maak dan gebruik van de flyer ‘Een goed gesprek’.
Meer informatie
Behoud jong zorgtalent is een initiatief van Stichting IZZ en is mede mogelijk gemaakt door O&O-fonds GGZ. Wil je meer weten over de aanpak Behoud jong zorgtalent of heb je een specifieke vraag? Neem dan contact met ons op via info@oofggz.nl.
Stimuleer loopbaanbegeleiding met Sterk in je Werk
Stimuleer loopbaanbegeleiding van medewerkers met Sterk in je Werk.
Verlaag werkdruk met de aanpak InBalans
De productienorm in de ggz ligt hoog. Medewerkers zien veel cliënten op een dag en hebben er daarnaast veel administratietaken bij gekregen. Dat kan ervoor zorgen dat zij een hoge werkdruk ervaren
Informeer medewerkers over de mogelijkheden van het Balansbudget
De druk in de ggz is hoog. Er moet steeds meer werk verzet worden door minder mensen.